Kaj je astigmatizem?

Z izrazom astigmatizem ljudje opisujejo vse vrste tegob od nenadzorovanega trzanja očesa do utripajočih točk v vidnem polju. Pri astigmatizmu gre za napako v leči očesa, ker le ta ni enakomerno ukrivljena in se svetloba ne lomi pravilno. Naše oko je zelo zapleteno, zato imamo veliko različnih ukrivljenosti očesne roženice. Naš vid je zaradi tega lahko tudi raztegnjen oziroma zamegljen. Pacienti, ki jih muči astigmatizem so poročali tudi o podvojenem vidu. Strokovno pa je astigmatizem dioptrijska napaka, kjer se svetloba, ki potuje skozi oko, ne fokusira enakomerno na mrežnico.

astigmatizemZa najboljše ponudbe različnih okulističnih centrov izpolnite spodnji obrazec.

Ime in priimek
E-mail
Telefonska številka
Vaše sporočilo
Pošiljanje...

Obstajajo različni testi za astigmatizem, ki vam lahko pomagajo ugotoviti, če imate to težavo. Pri spodnjem testu je namen s pomočjo slike določiti, če so vse črte enako črne. Najprej pokrijte svoje desno oko, glejte v spodnjo sliko in se osredotočite na črte kroga (med številkami 1, 3, 5, 7, 9, 11). Če opazite, da je kateri del tega kroga bolj/manj temen od ostalih  obstaja možnost, da imate astigmatizem. V tem primeru vam priporočamo, da se naročite na pregled pri okulistu. Iste korake ponovite tudi za drugo oko.

astigmatizem

Astigmatizem ima dve glavni vrsti: pravilni in nepravilni. Pravilni astigmatizem se pojavi ko je očesna leča prozorna (to je nepravilnost roženice). Popravi se lahko z posebnimi lečami, ki se imenujejo torične leče. Posebnost teh leč je njihova ploskev, ki je kombinacija valjne in krogelne ploskve. katerih ploskev je kombinacija krogelne in valjne ploskve. Nepravilni astigmatizem pa povzroča rozenična brazgotina ali tako imenovano sipanje v prozorni leči. Le tega je skoraj nemogoče popraviti s standardnimi očalnimi lečami, potrebne so posebne kontaktne leče.

Astigmatizem je lahko tudi eden glavnih vzrokov za nenehne glavobole in migrene. Povzroča tudi nenehno utrujenost oči in popokane žilice, ki povzročajo rdeče boleče oči. Astigmatizem ima 75 odstotkov ljudi, Večina jih ima blago obliko z samo 0.25 dioptrije drugi pa tudi okoli 10. Manjši kot je cilinder težje je okulistom diagnosticirati astigmatizem, zato zna biti celoten postopek tudi kar zamuden. Ostale pogoste oblike težav so še kratkovidnost in daljnovidnost. Očesna klinika vam pomaga odpraviti vse te težave.

Astigmatizem
4.6 (92.63%) 19 votes