Kako se daljnovidnost razvije?

Pojavi se pri ljudeh, ki imajo očesno zrklo preozko, kar preprečuje osredotočanje svetlobe neposredno na mrežnico. Slika, ki jo vidijo ljudje z daljnovidnostjo se izostri za mrežnico namesto, da bi se neposredno na mrežnici. Zaradi tega imajo ljudje pojav zamegljenega vida. Razlog za daljnovidnost je lahko tudi nenormalna oblika roženica ali očesne leče.

daljnovidnost

Preverite, če ste daljnovidni! Izpolnite obrazec in poslali vam bomo različne ponudbe očesnih centrov.

Ime in priimek

E-mail

Telefonska številka

Vaše sporočilo

Please leave this field empty.

Kdo je v nevarnosti za daljnovidnost?

Pojavi se lahko tako pri otrocih kot pri odraslih. Povprečno število ljudi, ki ima to napako je med 5% do 10% . Velika verjetnost za daljnovidnost je, če so jo imeli tudi vaši starši.

Kakšni so simptomi za daljnovidnost?

Znaki so različni od osebe do osebe. Če sumite, da imate ta problem se je najboljše čim preje posvetovati z očesnim zdravnikom. Najpogostejši znaki za daljnovidnost so:

  • Naprezanje oči
  • Glavoboli/migrene
  • Zamegljen vid, še posebno za bližnje predmete
  • Pogosto mežikanje

Kako se diagnosticira daljnovidnost?

V očesnih klinikah vam podrobno pregledajo oči, ko so le ta razširjena (predhodno vam jih razširijo). Opraviti morate različne teste, ki vam jih zada očesni zdravnik. Tako lahko ugotovijo ali imate daljnovidnost.
daljnovidnost

Načini odprave daljnovidnosti

Popravi se lahko z očali, lečami ali z lasersko operacijo oči.  Očala morate imeti neprestano pri sebi in jih paziti, da se ne poškodujejo. Včasih ko jih najbolj rabimo pa jih ni nikjer za najti. Nekateri ljudje tudi ne morejo nositi leč, saj jih sama leča v očesu draži in povzroča nelagodje. Problematično je tudi vsakodnevno jutranje vstavljanje leč, ki vam jemlje dragoceni čas. Edina dolgoročna rešitev je operacija, ki se vam tudi najbolj izplača saj po njej nimate več skrbi in stroškov z očali ali lečami. Sama operacija je neboleča in hitra, začetna investicija se vam pa hitro povrne, da ne govorimo o lažjem in bolj učinkovitem življenju.

Daljnovidnost in dioptrija

Z dioptrijo se izmeri sposobnost očesne leče za lomljenje svetlobe. Je merska enota, ki pomaga zdravnikom ugotoviti katera rešitev je najbolj primerna za vas. Za daljnovidnost se uporablja pozitivna dioptrija, za kratkovidnost pa negativna. Večja ukrivljenost svetlobe ko potuje skozi očesno lečo pomeni večjo dioptrijo. Običajni vid ima dioptrijo 1.0 ali 1.2.

Daljnovidnost
Ocenite zgornjo objavo