Pogosto vprašanje je ali lahko neustrezno predpisana dioptrija povzroči dodatno okvaro oči?

Očesni zdravniki odgovarjajo, da pri odraslih ljudeh ni možnosti trajnih okvar oziroma posledic. Možne pa so težave kot so glavoboli in manjše bolečine v očeh, ki so po večini prehodne narave. V primeru, da imate takšne težave je priporočljivo da se čim preje posvetovati z okulistom.

dioptrija Izpolnite spodnji obrazec za konkurenčne ponudbe različnih okulističnih centrov.

Ime in priimek

E-mail

Telefonska številka

Vaše sporočilo

Please leave this field empty.

Kaj to je dioptrija?

Dioptrija je enota, ki pomaga očesnim zdravnikom določiti pravilno zdravljenje za vaše oči. Poleg leč v očalih in kontaktnih leč imamo vsi tudi naravno lečo v našem očesu. Okulist vam izmeri kolikšna je sposobnost te očesne leče za lomljenje svetlobe. Ko očesna leča ne lomi svetlobe pod pravim kotom pride do napak očes kot so kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem. Obstaja tudi še drug izraz (opisuje podobno kot dioptrija), ki se je pojavil z napredkom očesne kirurgije. Ta izraz je refrakcija, ki opisuje optično moč normalnega očesa ko miruje. Ko pride žarek svetlobe v oko se mora prelomiti pod točno določenim kotom, da pade na točno določeno mesto na mrežnici očesa. Vsako nepravilnost oziroma odstopanje od ustreznega mesta padca žarka imenujemo refrakcijska napaka očesa (to je lahko kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem). Odvisno od plusa ali minusa vaše dioptrije so na voljo različna zdravljenja.

Kaj pomeni minus ali plus pred dioptrijo?

dioptrijaDioptrija, ki ima predznak minus označuje miopijo (kratkovidnost). To pomeni, da bo tako oko bolje videlo bližnje predmete kot bolj oddaljene. Glavni povzročitelj kratkovidnosti je prevelika rast očesa, kar povzroči, da slika oddaljenega predmeta ne pade na pravo mesto na mrežnici. Ravno obratno je pri daljnovidnosti (hiperopija). Oko prizadeto s to napako je prekratko, zato očesna leča ne lomi dovolj dobro svetlobnih žarkov. Taka napaka se lahko odpravi s konveksnimi lečami, očali ali lasersko operacijo oči.

Dioptrija
5 (100%) 1 vote