Prenosniki vam olajšajo delo na vsakem koraku

Nesporno dejstvo je, da je računalnik v 21. stoletju nepogrešljiva tehnološka naprava za opravljanje šole, študija, službe, posla ali le za preživljanje prostega časa. Zato nas ne preseneča, da na trgu lahko izbirate med zelo široko ponudbo različnih računalnikov, med katerimi v grobem ločimo dve večji skupini: prenosnike in namizne računalnike. Ker debate na temo ali je boljše imeti prenosnik ali namizni računalnik niso redke, smo se odločili, da predstavimo nekaj glavnih razlik med prenosniki in namiznimi računalniki, da bo odločitev, katerega izbrati, lažja.

Kaj imajo prenosniki, česar namizni računalniki nimajo?

Ko se odločate za nakup novega računalnika, morate najprej dobro premisliti, za kaj bi računalnik radi uporabljali. Vedeti morate, da so tako prenosniki kot namizni računalniki odločni računalniki, vendar zadovoljujejo potrebe različnih uporabnikov.

Prenosniki so vsekakor odlična odločitev za vse tiste, ki jih zaznamuje razgiban življenjski slog in pester vsakdanji tempo. Običajno so zelo lahki za prenašanje, hkrati pa vam omogočajo delo kjerkoli in kadarkoli. Edini pogoj za delo, ki ga imajo je napolnjena baterija, oziroma možnost dostopa do elektrike. Priročni so tudi za družine, zlasti s šoloobveznimi otroki, saj jih lahko brez večjih težav prenašate iz sobe v sobo. To je odlična rešitev, če otroci potrebujejo mir za šolsko delo, da lahko prenosnik enostavno prenesejo v svojo sobo, oziroma v sobo, ki jim bo omogočala več miru. Ravno tako se lahko s prenosnikom v mirnejšo sobo umaknejo tudi starši, če je v kuhinji, oziroma dnevni sobi preveč živahno, da bi lahko učinkovito delali. Poleg tega pa je odlična rešitev za vsa gospodinjstva, ki se soočajo s prostorsko stisko. Ko prenosnika ne potrebujete, ga enostavno pospravite v predal ali v zato namenjeno torbo, kjer ne bo zasedal dragocenega prostora. Namizni računalnik pa mora po drugi strani imeti stalno mesto, običajno na posebni mizi, kar lahko povzroči kar nekaj slabe volje, če vam zato jemlje prostor, ki bi ga z veseljem porabili za kaj drugega.

Pri vsem tem prenašanju iz sobe v sobo iz kraja v kraj, vam tako ni treba skrbeti za kopico kablov in dodatnih komponent, ki običajno pridejo v kompletu z računalnikom. Tipkovnico, miško in zvočnik imajo prenosniki že vgrajeno, zato jih enostavno prestavite in nato na želenem mestu prižgete in že lahko nemoteno delate. Če že zdaj veste, da boste prenosnik veliko uporabljali na poti, vam svetujemo, da ste pred nakupom pozorni na zmogljivost baterije in samo težo in velikost prenosnika. Verjemite, da se že pol kilograma dodatne teže, ki jo morate nositi daljši čas, zelo pozna in vas lahko hitreje utrudi. Če pa boste prenosnik večinoma uporabljali le v domačem gospodinjstvu in ga prenašali le iz sobe v sobo, pa vam svetujemo, da kupite večji prenosnik, saj bo imel večji zaslon, ki vam bo bistveno olajšal delo za računalnikom. Za prenašanje prenosnika iz sobe v sobo sama teža prenosnika ne igra velike vloge, velik zaslon pa ima neprecenljivo vrednost.

En, dva, tri in že ste pripravljeni na delo

Prenosniki so pogosto tudi izbira vseh tistih, ki se neradi ukvarjajo s povezovanjem različnih kablov in iskanjem posameznih komponent za računalnik. Ko kupujete prenosnik, ima namreč vse komponente že vgrajene, sam računalnik je sestavljen, tako da ko pridete domov, ga enostavno prižgete, opravite osnovne nastavitve in že lahko pričnete z delom. Po drugi strani pa so običajni namizni računalniki v primerjavi s prenosniki za nakup veliko zahtevnejši. Navadno morate kupiti posamezne komponente posebej. To pomeni, da morate posebej izbrati računalnik, posebej zaslon, miško, tipkovnico, zvočnike, kamero in še kaj bi se našlo. Tehnološkim navdušencem je to zagotovo v veselje, marsikaterega običajnega uporabnika pa prej straši kot navdušuje, saj je potrebno nakup opraviti še bolj premišljeno in narediti primerjave med še več izdelki. Poleg tega pa, ko kupite namizni računalnik z vsemi potrebnimi dodatki, vas običajno čaka še kar nekaj dela, da sestavite in povežete posamezne komponente med seboj, preden lahko namizni računalnik zaženete.

Pogosto so prenosniki ugodnejši kot namizni računalniki

Na koncu pa je tako kot pri vsakem nakupu tudi pri primerjavi med prenosniki in namiznimi računalniki pomemben podatek tudi razlika v ceni. V splošnem ne moremo reči ali so cenejši prenosniki ali namizni računalniki, saj se med seboj razlikujejo tudi po tehničnih značilnostih kot je na primer grafična kartica, zmogljivost procesorja, resolucija in velikost zaslona … Res pa je, da današnji prenosniki glede na zmogljivost dohitevajo namizne računalnike, vendar so pogosto nekoliko ugodnejši. Sploh zato, ker z nakupom enega prenosnika dobite že sestavljen računalnik v enem kosu, pri namiznem računalniku pa morate posamezne komponente še dokupiti, zato je končna cena odvisna od tega kako kakovostne in zmogljive, predvsem pa drage dodatne komponente nameravate kupiti za svoj namizni računalnik.

Ne glede na to, ali so vaša izbira prenosniki ali namizni računalniki, pa je na koncu pomembno to, da kupite računalnik, ki bo zmogljiv in bo dobro in dolgo lahko služil vašim potrebam.

6 orodij, ki jih moramo imeti doma vedno pri roki

Krožne žage, kladiva, izvijači in večnamenski ključi, vrtalnik in pištole za lepljenje moramo imeti vedno doma v garaži, kleti ali delavnici, saj so nujna za razna domača opravila in popravila v vsakem stanovanju ali hiši, da boste lahko sami opravili, kar potrebujete. S pomočjo krožne žage boste lahko odrezali različne materiale in jih oblikovali. Kladiva in žeblji so nepogrešljivi za pritrjevanje lesa, k temu pa sodijo še pištole za vroče in hladno lepljenje. Izvijači in ključi pridejo prav čisto povsod, kjer morate nekaj priviti, odviti, že če menjate plinsko bombo, jih nujno potrebujete.

Zakaj je potrebo imeti doma tudi krožne žage?

V današnjih časih težko pridete do mojstra ali je nevarno, da vas obišče, saj ne veste, kdo lahko prinese k vam domov virus, ki kraljuje v vaših prostorih še veliko časa, preden odmre. Pa še drago je, če se nekdo pripelje k vam samo zato, da bi nekaj odrezal, pribil ali privil in zalepil, ker se je pokvarilo ali potrebujete neko novo polico.

Med najuporabnejšimi orodji so gotovo krožne žage, ki obstajajo v kar nekaj različicah in oblikah. Najbolj osnovni sta ročna krožna žaga in namizna. Razlika je v tem, da je ročna bolj fleksibilna in z njo dostopate do vsega, kar potrebujete odrezati ali zbrusiti. Lahko jo nesete kamorkoli, priključite v elektriko in na licu mesta odrežete material, ki je namenjen popravilu ali nečemu novemu. Uporaba krožne žage terja večjo previdnost in jo je potrebno trdno držati ter uporabiti zaščitno opremo, saj ima velike obrate in jo držite lastnih rokah. Sicer ima varovala, da se ugasne, če jo izpustite, je pa bolj varno, če upoštevate navodila za varno uporabo takega orodja.

Krožne žage so tudi namizne, te pa so fiksno pritrjene na enem mestu in morate material do njih prenesti, kar je lahko kdaj nepraktično na primer za velike kose, omare in nepremakljiv material. Dosti bolj praktične pa so od ročnih za natančno rezanje kotov in krogov, saj imajo vodila, s katerimi to uravnavate ter laserski merilnik. Tudi z njimi je potrebno ravnati previdno in upoštevati zaščitna pravila. Krožne žage so narejene tako, da lahko menjate liste za različne materiale, kar jih naredi še bolj uporabne. Kmalu boste ugotovili tudi, da bi potrebovali še kakšen kos orodja, kot so brusilnik, polirnik, skobeljnik ali vbodna žaga.

Kladiva so eden najbolj osnovnih orodij vsakega gospodinjstva. Tudi v kuhinji se uporabljajo posebna kladiva za mehčanje mesa. Kladiva so lahko lesena, železna ali gumijasta, odvisno od tega, za kaj se uporabljajo, Če ne želite poškodovati materiala, boste gotovo uporabili lesena ali gumijasta kladiva. Če pa potrebujete neko večjo silo, da bo zabila žeblje, kaj poravnala ali celo izpulila, potem je dobro imeti kakovostno železno kladivo. So vseh vrst in velikosti ter namenov in oblik. Odvisno je od vrste dela, ki ga boste z njimi opravili. Najbolj uporabna so zidarska kladiva, s katerimi lahko zabijete ali izpulite žeblje, jih krivite ali izravnate. Krožne žage odrežejo na primer les, kladivo pa poskrbi, da ga pritrdimo enega na drugega ali na steno, omaro in zid.

Pri pritrjevanju lesa in drugih materialov je nujna pištola za hladno ali toplo lepljenje materialov, s katero boste poskrbeli, da boste z lahko iz posebne, zanjo prirejene tube, nanesli na površine lepilo in materiale zlepili skupaj. Lepil obstaja najmanj toliko, kolikor je materialov in kombinacij materialov. Nekatera so univerzalna. Pri lepilih je dobro vprašati strokovnjaka v trgovini, da vam svetuje, kaj je najbolje uporabiti, saj pozna sestavo lepil in njihove reakcije.

Ko krožne žage odrežejo določen material, največkrat gre za les, je včasih treba ta material bolj močno pritrditi na steno ali drugo površino, tudi na strop, omaro. V tem primeru žeblji niso dovolj dobra rešitev, ampak raje uporabimo lesne vijake, za katere pa potrebujemo izvijače. Ti so lahko ročni ali pa taki, da jih damo lahko na vrtalni stroj, s katerim lažje in hitreje privijemo vijake.

Vrtalni stroji in krožne žage so dejansko najbolj uporabni stroji pri hiši. Vrtalniki so namenjeni vrtanju raznih lukenj, spet v razne materiale in globine, za kar je potrebno uporabiti točno določene svedre. Svedri so različnih oblik, ker morajo prodreti v različne materiale, raznih trdot, debelin in dolžin. Vrtalniki imajo še to dobro lastnost, da lahko nanje pritrdite brusni papir za brušenje ali poliranje. Z njimi lahko tudi mešate barvo.

Če so krožne žage, vratniki in kladiva nujna za zbirko orodij v vašem domu, potem to velja še za ključe. Ključi so razno razni, lahko so kakovostni kovinski ali pa iz mešanih materialov, ki jih ne priporočamo, saj so uporabni samo enkrat ali dvakrat, ker so preveč mehki. Ključi privijejo lahko vijake in matice, lahko zadržijo drsenje matice, ko delamo z izvijačem. Potrebujemo jih že za menjavo plinske bombe ali popravilo cevi, vodovoda, centralne napeljave, kolesa, avtomobila.

Torej, ko boste kupovali orodja za svoj dom, ne pozabite na izjemno koristne krožne žage ter različne liste zanje. Morda nabavite kar obe, tako ročno kot namizno.

Klop – majhna žival, velika nadloga

Obisk gozda je vabljiv v vseh letnih časih, saj ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa na svežem zraku. Od sprehoda in odkrivanja novih rastlinskih ter živalskih vrst, do nabiranja gob ali preprostega uživanja v objemu narave – vse to je v gozdu na dosegu roke, a hkrati s tem so na dosegu roke tudi številne neprijetnosti, med njimi majhna, na prvi pogled neopazna stvarca – klop. Gre za zunanje zajedavce, ki lahko tako človeku kot živalim povzročijo mnoge težave, zato je dobro biti o njih čim bolje poučen.

Klop

Klop – kaj je in kje ga lahko srečate?

Sodi v naddružino pajkovcev, natančneje med pršice in je zunanji zajedavec na plazilcih, ptičih in sesalcih. Na svetu je okoli 860 odkritih vrst klopov, že približno 200 milijonov let pa obstajajo v enaki obliki, njihovo škodljivost so opisovali že stari Grki. Poleg neprijetnega ugriza, ki ga lahko spremljata srbečica in bolečina, so prenašalci povzročiteljev različnih bolezni, med njimi lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa, zato se je treba pred njimi ustrezno zaščititi in poznati mesta, kjer se klop najpogosteje nahaja. Najpogosteje se zadržujejo na vlažnih in senčnih travnatih in gozdnih površinah, predvsem v gozdovih listavcev. Veliko jih je v podrastju in ob gozdnih obronkih na nizkem rastlinju. Zadržujejo se pretežno v višini do enega metra, odvisno od razvojne stopnje klopa.

Kakšen je razvojni krog klopa?

Življenjski cikel klopa je odvisen od pogojev in traja od enega do štirih let. Pri tem gre klop skozi tri faze, ko se izvali iz jajčeca.

  • Ličinka ima tri pare nog in po izvalitvi se povzpne na rastlino ter čaka na gostitelja, kjer se napij krvi. Nato odpade in o hranjenju se preobrazi v naslednjo stopnjo.
  • Nimfa je že podobna odraslemu klopu, ima štiri pare nog, vendar je manjša. Za preobrazbo ponovno potrebuje hranjenje na gostitelju, nato odpade in se spet preobrazi.
  • Odrasla žival mora ponovno poiskati novega gostitelja. Po hranjenju se samica odraslega klopa pari, v naslednjih mesecih v prst izleže med 500 pa vse do 5.000 jajčec in tako ponovno začne nov razvojni krog klopa.

Kako je s klopi v Sloveniji?

Gostota klopa je odvisna od več dejavnikov, to so nadmorska višina, podnebje in klimatske razmere ter poraslost z mešanim gozdom. Slovenija je izrazito hribovita in pogozdena država z ugodnim podnebjem, zato ima ugodne okoliščine za prenašalce in gostitelje klopov, ki tu najdejo zavetje in hrano. Največjim tveganjem za okužbo so izpostavljeni ljudje, ki prebivajo ali se zadržujejo na območjih, kjer je visoka gostota klopa. To so kmetje, gozdarji, delavci v lesnem gospodarstvu in gradbeništvu, veterinarji, lovci, vojaki, rekreativni športniki, nabiralci gozdnih sadežev itd.

Najpogostejši bolezni, ki jih povzroča klop, lahko prizadeneta ljudi vseh starosti, tudi otroke, vendar je pri njih potek bolezni praviloma blažji. Tveganje za okužbo z boreliozo je v Sloveniji najvišje v severnoprimorski regiji, kjer je bilo v lanskem letu zabeleženih 642 primerov na 100.000 prebivalcev. Temu sledita Prekmurje in Gorenjska, medtem ko je najmanj ogrožena obalno-kraška regija. Drugačna slika je pri okužbah s klopnim meningitisom – v lanskem letu jih je bilo največ na Gorenjskem, Koroškem ter v osrednji Sloveniji, najmanj pa na Dolenjskem.

Kdaj so največje verjetnosti za okužbe?

V zimskih mesecih klop prezimuje v podrastju, med odpadlim listjem ali v zgornji plasti zemlje, zato ne ogroža človeka. Dejaven postane spomladi, ko se dvigne temperatura ozračja, sicer pa je zanj značilna dvojna sezonska aktivnost. Vrh doseže spomladi v maju in juniju ter jeseni septembra in oktobra. Njegovo preživetje je v največji meri odvisno od temperature in vlažnosti v okolju, najbolj dejaven je v zmernih temperaturah med 14° C in 24° C ter v vlažnem vremenu. Vsekakor previdnost nikoli ni odveč, zato se, če se odpravljate v gozd ali na travnik, primerno zaščitite in se s tem izognite nevšečnostim, ki jih povzroča klop.

Menjate vhodna vrata? To so naši nasveti

Bi radi zamenjali vhodna vrata, pa ne veste, kje in kako začeti? Verjemite, da cena še zdaleč ni edini dejavnik, ki bi ga morali upoštevati ob tem pomembnem koraku, zato berite naprej, saj vam podajamo zanimive nasvete, ki vam bodo ob menjavi vrat prišli še kako prav.

Najprej se morate seveda vprašati, zakaj želite vhodna vrata sploh menjati. Gre preprosto za to, da gradite nov objekt in jih pač potrebujete? Ali pa so obstoječa že tako dotrajana ali poškodovana, da druge izbire preprosto nimate? Ste se jih zgolj naveličali? Morda niso dovolj funkcionalna? Ste dom celovito prenovili, pa se obstoječa vrata ne skladajo več s preostalo opremo? Vse to so lahko razlogi za menjavo vhodnih vrat, ki predstavljajo prvi stik vas in vaših gostov z notranjostjo vašega doma.

vhodna vrata

Ko so stara vrata dotrajana

In še nekaj odgovorov na zgornja vprašanja … Če so vaša vhodna vrata preprosto dotrajana, boste zdaj najbrž izbrali takšna, ki so nekoliko odpornejša na pogoje, ki vladajo v okolici. Padavine, neposredna sončna svetloba, morbitna bližina prometnic so pomembni dejavniki, ki vplivajo na obstojnost materialov, zato velja izbrati odporne materiale, ki kljubujejo vsemu temu, hkrati pa jih je preprosto očistiti. V kolikor menite, da obstoječa vrata niso dovolj funkcionalna, da vam, na primer, ne zagotavljajo dovolj svetlobe, morate kupiti takšna z vgrajenim steklom ali obsvetlobo in težava bo v veliki meri odpravljena. Poleg si lahko omislite tudi prijetno osvetlitev, da bo vaš novi vhod dobesedno zasijal – tako, kot si tudi zasluži.

Gradite na novo?

V kolikor gre za novogradnjo, si verjetno že dobro predstavljate, kakšno opremo si v njem želite. Nujno je, da temu prilagodite tudi vhodna vrata, saj gre vendarle za nekaj, kar obiskovalcem pričara zgodbo o tem, kar se za njimi skriva. V novih domovanjih navadno veliko pozornosti namenjamo tudi zaščitni funkciji vrat, torej zaščiti ne le pred vremenskimi vplivi, temveč tudi pred nepridipravi. Za takšne primere je na voljo učinkovita protivlomna zaščita, vgradijo pa vam lahko tudi bralnik prstnih odtisov. Ker je prav, da gremo vsi skupaj v smer trajnostnega razvoja, je dobro, da vhodna vrata predstavljajo tudi toplotno (in zvočno) izolacijo. Ne izgubljajte energije po nepotrebnem, nabavite si vrata, ki bodo ohranjala temperaturo zraka v vašem domu, pa naj bo to sredi vročega poletja ali pa pozimi. Vse to so funkcije, ki jim morate ob nakupu vhodnih vrat nujno nameniti kar precej pozornosti.

In če se sami nikakor ne morete odločiti, so tu za vas vrhunski strokovnjaki z dragocenimi izkušnjami in znanji, ki jih nenehno objavljajo ter nadgrajujejo. Da, tudi vhodna vrata so nekaj, kar se ves čas razvija, dopolnjuje, izboljšuje, zato ste lahko prepričani, da vam bodo strokovnjaki iz podjetja Pirnar nudili le tisto, kar je najboljše za vas. Obiščite jih na spletu ali v salonu in hitro se boste prepričali, da to drži.

Očesna klinika

Kaj je očesna klinika ?

Operacije oči, ter tudi osnovne preglede pred operacijo izvaja očesna klinika Ljubljana. Očesna klinika predvsem nudi pregled in kasneje različne posege za izboljšanje vida posameznika. Očesna klinika Ljubljana izvaja tudi ambulantne ter bolnišnične aktivnosti, kot so zdravstvena vzgoja, rehabilitacija in nega po operaciji na očeh. Pacienti, ki so imeli poškodovana očesa ali so imeli kakšna obolenja oči lahko na očesni kliniki dobijo ustrezno zdravljenje in informacije, ki jim bodo pomagale po sami operaciji oči.

Očesna klinika in kdaj jo obiskati?

Ko opazite, da se vam je vid začel slabšati je pomembno hitro ukrepanje. Očesna klinika Ljubljana vam lahko hitro pomaga ugotoviti za kakšno vrsto očesnega problema gre. Ob prvem pregledu vam bodo določili ali gre za kratkovidnost, daljnovidnost ali astigmatizem. To so tri najpogostejše očesne težave, obstajajo pa tudi druge. Očesna klinika Ljubljana vam bo podrobneje razložila točno za kakšno očesno težavo se gre v vašem primeru. Določili vam bodo tudi dioptrijo, ki je osnova za nadaljnjo odločanje postopka reševanja okulističnih okvar ali bolezni. Očesna klinika Ljubljana ima zaposlene najboljše strokovnjake na tem področju, tako da je vsaka skrb glede komplikacij med operacijo odveč. Potrebno je le zbrati pogum in se naročiti na prvi pregled, kjer vam bojo odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Kje najdemo očesne klinike?

Po Sloveniji imamo kar dosti očesnih klinik. Veliko jih je v Ljubljani, Novem mestu, Mariboru, Žalcu in Celju. Vse bolj so popularne tudi očesne klinike na Hrvaškem, še posebej v Zagrebu. Ena očesna klinika se kar dosti razlikuje od druge, zato je pomembno pridobiti več različnih mnenj oziroma ponudb. Očesna klinika Ljubljana ima različne cene (pomembno je biti pazljiv kaj vse je zajeto v ceni) od drugih po Sloveniji in na Hrvaškem. Razlike okulističnih ambulantso tudi v kakovosti, opremi in strokovnosti njihovih očesnih zdravnikov.

Kako poteka laserska operacija oči?

V spodnjem videu si lahko na kratko ogledate prikaz kako poteka laserska operacija oči. Očesna klinika Ljubljana ima drugačne postopke kot na primer očesna klinika v Celju. To je le eden od možnih postopkov.

 

Prenosniki vam olajšajo delo na vsakem koraku
Ocenite zgornjo objavo