6 orodij, ki jih moramo imeti doma vedno pri roki

Krožne žage, kladiva, izvijači in večnamenski ključi, vrtalnik in pištole za lepljenje moramo imeti vedno doma v garaži, kleti ali delavnici, saj so nujna za razna domača opravila in popravila v vsakem stanovanju ali hiši, da boste lahko sami opravili, kar potrebujete. S pomočjo krožne žage boste lahko odrezali različne materiale in jih oblikovali. Kladiva in žeblji so nepogrešljivi za pritrjevanje lesa, k temu pa sodijo še pištole za vroče in hladno lepljenje. Izvijači in ključi pridejo prav čisto povsod, kjer morate nekaj priviti, odviti, že če menjate plinsko bombo, jih nujno potrebujete.

Zakaj je potrebo imeti doma tudi krožne žage?

V današnjih časih težko pridete do mojstra ali je nevarno, da vas obišče, saj ne veste, kdo lahko prinese k vam domov virus, ki kraljuje v vaših prostorih še veliko časa, preden odmre. Pa še drago je, če se nekdo pripelje k vam samo zato, da bi nekaj odrezal, pribil ali privil in zalepil, ker se je pokvarilo ali potrebujete neko novo polico.

Med najuporabnejšimi orodji so gotovo krožne žage, ki obstajajo v kar nekaj različicah in oblikah. Najbolj osnovni sta ročna krožna žaga in namizna. Razlika je v tem, da je ročna bolj fleksibilna in z njo dostopate do vsega, kar potrebujete odrezati ali zbrusiti. Lahko jo nesete kamorkoli, priključite v elektriko in na licu mesta odrežete material, ki je namenjen popravilu ali nečemu novemu. Uporaba krožne žage terja večjo previdnost in jo je potrebno trdno držati ter uporabiti zaščitno opremo, saj ima velike obrate in jo držite lastnih rokah. Sicer ima varovala, da se ugasne, če jo izpustite, je pa bolj varno, če upoštevate navodila za varno uporabo takega orodja.

Krožne žage so tudi namizne, te pa so fiksno pritrjene na enem mestu in morate material do njih prenesti, kar je lahko kdaj nepraktično na primer za velike kose, omare in nepremakljiv material. Dosti bolj praktične pa so od ročnih za natančno rezanje kotov in krogov, saj imajo vodila, s katerimi to uravnavate ter laserski merilnik. Tudi z njimi je potrebno ravnati previdno in upoštevati zaščitna pravila. Krožne žage so narejene tako, da lahko menjate liste za različne materiale, kar jih naredi še bolj uporabne. Kmalu boste ugotovili tudi, da bi potrebovali še kakšen kos orodja, kot so brusilnik, polirnik, skobeljnik ali vbodna žaga.

Kladiva so eden najbolj osnovnih orodij vsakega gospodinjstva. Tudi v kuhinji se uporabljajo posebna kladiva za mehčanje mesa. Kladiva so lahko lesena, železna ali gumijasta, odvisno od tega, za kaj se uporabljajo, Če ne želite poškodovati materiala, boste gotovo uporabili lesena ali gumijasta kladiva. Če pa potrebujete neko večjo silo, da bo zabila žeblje, kaj poravnala ali celo izpulila, potem je dobro imeti kakovostno železno kladivo. So vseh vrst in velikosti ter namenov in oblik. Odvisno je od vrste dela, ki ga boste z njimi opravili. Najbolj uporabna so zidarska kladiva, s katerimi lahko zabijete ali izpulite žeblje, jih krivite ali izravnate. Krožne žage odrežejo na primer les, kladivo pa poskrbi, da ga pritrdimo enega na drugega ali na steno, omaro in zid.

Pri pritrjevanju lesa in drugih materialov je nujna pištola za hladno ali toplo lepljenje materialov, s katero boste poskrbeli, da boste z lahko iz posebne, zanjo prirejene tube, nanesli na površine lepilo in materiale zlepili skupaj. Lepil obstaja najmanj toliko, kolikor je materialov in kombinacij materialov. Nekatera so univerzalna. Pri lepilih je dobro vprašati strokovnjaka v trgovini, da vam svetuje, kaj je najbolje uporabiti, saj pozna sestavo lepil in njihove reakcije.

Ko krožne žage odrežejo določen material, največkrat gre za les, je včasih treba ta material bolj močno pritrditi na steno ali drugo površino, tudi na strop, omaro. V tem primeru žeblji niso dovolj dobra rešitev, ampak raje uporabimo lesne vijake, za katere pa potrebujemo izvijače. Ti so lahko ročni ali pa taki, da jih damo lahko na vrtalni stroj, s katerim lažje in hitreje privijemo vijake.

Vrtalni stroji in krožne žage so dejansko najbolj uporabni stroji pri hiši. Vrtalniki so namenjeni vrtanju raznih lukenj, spet v razne materiale in globine, za kar je potrebno uporabiti točno določene svedre. Svedri so različnih oblik, ker morajo prodreti v različne materiale, raznih trdot, debelin in dolžin. Vrtalniki imajo še to dobro lastnost, da lahko nanje pritrdite brusni papir za brušenje ali poliranje. Z njimi lahko tudi mešate barvo.

Če so krožne žage, vratniki in kladiva nujna za zbirko orodij v vašem domu, potem to velja še za ključe. Ključi so razno razni, lahko so kakovostni kovinski ali pa iz mešanih materialov, ki jih ne priporočamo, saj so uporabni samo enkrat ali dvakrat, ker so preveč mehki. Ključi privijejo lahko vijake in matice, lahko zadržijo drsenje matice, ko delamo z izvijačem. Potrebujemo jih že za menjavo plinske bombe ali popravilo cevi, vodovoda, centralne napeljave, kolesa, avtomobila.

Torej, ko boste kupovali orodja za svoj dom, ne pozabite na izjemno koristne krožne žage ter različne liste zanje. Morda nabavite kar obe, tako ročno kot namizno.

6 orodij, ki jih moramo imeti doma vedno pri roki
Ocenite zgornjo objavo